RESEGUIDE TILL 50-TALET - fem olika böcker
www.retromega.se

Tips på trevliga utflykter, caféer, museer och trivsamma miljöer med känsla av 50- och 60-tal. Böcker i serien Reseguide till 50-talet ges ut med Peter Mannerfelt som redaktör på det egna förlaget Retromega.

Målgrupp för böckerna är alla som gillar att åka på utflykt med bil, mc eller cykel. Man vill se miljöer från 50- och 60-tal som bevarats eller återskapats. Man vill fika på ett gammal mysigt café eller käka hamburgare på en amerikans diner. Drömmen om 50-talet lever och ger oss tillbaka framtidstron - fast nu i en modern variant anpassad till vår tid och vårt eget liv.

Del 1 utkom 2010 och del 2 - som innehåller helt andra nya tips - kom 2014. Trean dök upp 2016. Del 4 utkom i maj 2017 och del 5 i maj 2018, ytterligare många tips på utflykter för 50-talsvänner. Boken här till höger är en "special edition", samma innehåll som del 2 och 3 men här sammanslagna till en "dubbelbok". Köp böckerna på t ex Adlibris.

Här hittar du tillbaka till 50-talet

Reseguide till 50-talet, del 1 och del 2, finns liksom andra böcker från Retromega förlag, att köpa från webbhandlare som t ex Ginza och Adlibris. Du kan också beställa boken i vanliga bokhandeln - eller köpa den på plats hos någon av våra samarbetspartner:

Jonssons fik och butik i Enviken. Ombyggd nykterhetslokal med känsla för bio, underhållning och trivsam caféservering. Besök även butiken Sivletto i Enviken. Allt är på gångavstånd här i byn.
Läs mer här!
Diner 45 med butiken Lucky Rider E45:an mellan Sunne och Torsby. Cool diner i amerikansk stil och en tillhörande shop med betoning på westernstil. Stället har på kort tid blivit en mötespunkt för många - belönats av kommunen för att man skapat arbetstillfällen på landsbygden. Finns även i Rättvik.
Läs mer här!
Jetsettrend. Butik i Boxholm samt webbutik med fokus på rockbillykläder, klänningar och en del annat. Man är även ute på marknader och säljer. Följ dem på Facebook för mer info.
Läs mer här!
Hallen Grill & Café, i orten med samma namn nära Åre. En tidigare livsmedelsbutik har blivit ett café med butik, skön 50-talsstil, nu även med jukebox.
Läs mer här!
Kortedala museum, Göteborg. En tvåa i klassisk 50-talsmiljö,, Man har återskapat den rätta känslan med tidstypiska möbler och husgeråd. Här har delar av filmen Monica Z, spelats in.
Läs mer här!
El Bastardo - webbshop och butik Haga Göteborg. Egendesignade klänningar och även i övrigt stort sortiment med kläder och prylar för retro-. rockabilly- och 50-talsvänner.
Läs mer här!
Nostalgibyn i Hosta (Fellingsbro), En idyll där man på landet tar steget in i 50-talet där flera hus och verskamheter återskapats, fik, bio, klädbutik, frisör, postkontor, bensinmack och mycket mer.   Läs mer här!
Dalarnas museum, Falun. Här i Dalarna finns ett av landets starkaste fästen för 50-tals- och retrovänner. T ex (som på bilden) den årliga träffen för alla som gillar äldre fordon. I närheten finns även lilla orten Enviken där rockabillyn har många goda vänner. Läs mer här!
Korettgården nära Ljungsbro (Linköping). Ett privat nutidsmuseum med mängder med föremål från 50- och 60-talet. Ett av Sveriges bästa besöksmål för 50-talsvänner. Kan rekommenderas!      Läs mer här!
Sivletto, webbshop samt butiker i Enviken (Dalarna) och på söder i Stockholm. En av de första och största när retro- och rockabillykulten drog i gång för några år sedan. Butik, fik, frisör och allmänna samlingspunkt för folk i kretsarna. Läs mer här!
Stellas place - webbshop och butiker i Falköping och nyligen i Karlstad. Kläder, kläder och kläder i första hand. Men även en del prylar och ett modesortiment för män.
Läs mer här!
Fönix i Halden Norge, Cool butik med den mesta som behövs om man är rockabillytypen, raggare, nostalgiker eller bara vanlig 50-talsvän. Kläder, prylar och mycket annat kul och intressant. Läs mer här!.
Magasin 11 Göteborg. I cenrum av staden, på mysiga Magasinsgatan hittar du Magasin 11, en kul espressobar men även butik med retrodesign och köksprylar som känns Italien.
Läs mer här!
Flygvapenmuseum Linköping. Inte bara flyg, man har även en intressant utställning om Kalla kriget. Missa inte att se resterna av det på 50-talet nedskjutna Catlinaplanet som kan upplevas nästan som på havets botten.
Läs mer här!
Café Cineast i Sverg. Ett unikt och mycket annorlunda café som man inte får missa. Temat är film och det finns flera olika rum med olika teman, t ex maffia, fängelsefilm (med äkta rymningstunnel bakom en affisch) och skräck
Läs mer här!
Antikladan, Johan Engberg antik, Lilla Edet. En mycket stort utbud av moderna atikviteter och kuriosa. Även en del retro och nytillverkat. Klart värt ett besök - E45-an mellan Göteborg och Trollhättan.
Läs mer här!
Bellas place Bromölle. Diner och motell vid E66-an på gränsen mellan Skåne och Blekinge. Varje motellrum är inrett efter en klassisk rock- eller filmkändis. Gott käk och svängiga artister-    
Läs mer här!
Kvillehyllan, Göteborg. En härlig blandning av retro, prylar och vintagefynd. Vill du sälja här, hyr en hylla. Trevligt ställe
Läs mer här!
Caltexmacken i Mörarp, Helsingborg. En gammal klassisk bensintapp har fått nytt liv på senare tid. Levande museum har trivsamt kombinerats med blomsterhandel!
Läs mer här!
Mel´s Drive in, Fjärdhundra (mellan Sala och Enköping). En kopia på stället i filmen American Graffity, här uppbyggd inomhus anpassat till svenskt väder. Klubbkvällar, mototrträffar och bilförsäljning i Mel´s garage. Läs mer här!
Retrovägen - ett projekt i Västra Götaland. Bas i Nossebro, en lite ort där mycket finns kvar från gamla tider. Projektet blev 2014 en spännande retrosträcka med Göteborg i andra ändan. Nu i år tillkommer flera nya förslag på nostalgipauser i regionen.
Läs mer här!
56-ans café Krylbo station, Avesta. En av landets mest kända järnvägsstationer från förr, är idag butik och café i trivsam retrostil. 56-an är ett poppis besöksmål för motorburen ungdom i alla åldrar. ! Läs mer här!
MarGie Bookshop, webbshop och butik Vasastan i Stockholm. Specialbokhandel för dig som letar efter annorlunda litteratur om bilar, båtar, flyg och t ex militärhistoria. Lä mer här!
Mopedum - svenska nostalgimuseet i Nynäshamn.
Många moppar men även så mycket mer från tidigt 50-tal och framåt. Innehållsrikt och trivsamt fik som du inte bör missa. Läs mer här!
Marias Salong och Presentbutik, Sunnnasjö (Dalarna) Ett bra exempel på att det går att kombinera olika verksamheter, som här frissa och butik. Maria har varannan lördag nostaträffar för 50-talsvänner m fl. Tider - Läs mer här!